stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Belem 4 De laatste overtocht


Af en toe zijn er zo van die objecten die zoveel geschiedenis en verhalen hebben gezien, dat er rond die objecten gerust een reeks kan opgebouwd worden. Zo ook met Belem, het Franse zeilschip. Van de eerste vaart, in het eerste deel van de reeks, tot deze (ogenschijnlijk) laatste tocht over de zeeën. Na deze 32ste overtocht houdt de belader er mee op. Er zal geen nieuwe lading meer komen voor Belem. De stoom- en vooral de nieuwe motorboten hebben het pleit gewonnen. En toch is er nog een laatste strohalm want dit schip zal, als één van de weinigen van zijn soort, immers niet vernietigd worden maar afgeleverd worden aan een Engelse hertog. De manschappen verwachten daar niet veel heil van, maar gelukkig spreekt de geschiedenis hen tegen.

Naast het verhaal van de Belem, krijgen we ook te horen hoe het met deze laatste bemanning is verder gegaan. Soms niet meer dan een terloopse vermelding, maar van enkele anderen volgen we een nieuw avontuur waarbij er wel regelmatig terug gekeken worden naar de goede oude tijd op de Belem. We krijgen hierdoor ook wel wat sfeer mee over hoe men stond tegen over de toch wel grote maritieme verandering door de moderne technologieën. Blijkbaar is enige tegenstand voor verandering van alle tijden.Natuurlijk heeft de Belem en zijn bemanning een interessant verhaal te vertellen, maar de reden waarom je dit leest, of ik toch, zijn de bijna wonderbaarlijke tekeningen van deze maritieme leefwereld. De romantiek van de zeilschepen, het harde leven aan boord en de grillige oceaan.. allemaal komen ze op een prachtige manier aan bod. Dat is de grote sterkte van deze reeks en meteen ook de reden waarom je het op zijn minst eens ter hand moet pakken. Elke pagina leeft.. al vlug adem je mee de oceaanlucht in en wordt je begeleidt door het geknars van touwen, zeilen en hout. Dit beleef je gewoon mee.

In het kort: elke waterliefhebber komt hier aan zijn trekken!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.