Recensie

Betoverd Venetië 2 Het geheim van kamer 14


Betoverd Venetië is een detectiveverhaal in twee delen. Naar goede gewoonte verschijnt het bij saga eerst in een hardcover jasje in beperkte oplage waarna het ook als softcover wordt uitgebracht.

Roger Seiter, de scenarist van het verhaal heeft zijn strepen als detective-auteur al verdient met onder andere Fog, Special branch en H.M.S. op zijn palmares. Telkens reeksen die in tweeluiken of drieluiken een spannend verhaal vertellen.

De tekenaar Vincent Wagner is in onze contreien minder bekend. Hij werkte al samen met Seiter aan het tweeluik mysteries en ook Wild River verscheen in het Nederlands. De eerste twee delen dan toch, het derde en laatste deel verscheen niet meer bij casterman, maar wel in eigen beheer, dus mochten wij naar een vertaling fluiten.

Betoverd Venetië speelt zich deels in Victoriaans Londen af en deels in Venetië. Lord Montbarry heeft zijn verloving met Agnes Lockwood afgebroken en is halsoverkop met gravin Narona getrouwd. Om de roddels in de Londense clubs te ontvluchten gaat hij samen met zijn kersverse bruid en haar broer baron Rivar op huwelijksreis naar Venetië. Ze nemen er voor een half jaar hun intrek in een palazzo dat later verbouwd zal worden tot een luxehotel.

Ondertussen wordt er in de clubs ferm geroddeld over Narona en haar broer. Ze zouden niet van adel zijn, geen familie maar minnaars en Rivar zou zoveel gokschulden hebben dat ze Montbarry in de val hebben gelokt voor zijn geld. Dat Montbarry een levensverzekering heeft afgesloten ten voordele van Narona bij vroegtijdig overlijden voedt die roddels alleen maar.

De broer van Montbarry, Henry Westwick vind het maar niks dat zijn broer halsoverkop trouwde en naar Venetië trok. Hij is echter wel verliefd op lady Lockwood en wil investeren in het project om het palazzo om te bouwen tot een luxehotel.
Als lord Montbarry enkele maanden later onder verdachte omstandigheden overlijd en zijn hulpje Ferraris ook van de aardbodem is verdwenen zwellen de speculaties weer aan. Zeker als blijkt dat Ferraris’ vrouw wel nog duizend pond krijgt opgestuurd zonder een begeleidend bericht. Henry trekt naar Venetië in het gezelschap van de schrijver Wilkie Collins. Ze gaan naar het palazzo om hun investering in het hotel op te volgen en de vreemde verdwijningen te onderzoeken.

Het verhaal van Seiter is gebaseerd op een roman van Wilkie Collins. Het is erg sfeervol in beeld gebracht door Wagner. Door het kleurgebruik en zeker de zwarte vlakken krijgt Venetië een soms duistere, sinistere aanblik wat erg past bij het verhaal. Alleen al de covers zijn prachtig! De figuren zelf zijn soms nogal statisch en tonen weinig emoties maar dat past eigenlijk wel bij de Britse stiff upperlip mentaliteit uit de Victoriaanse periode.

Enige minpunt vindt ik de afwikkeling van de intrige. De spanning en het mysterie worden goed opgebouwd maar de afwikkeling moet nogal snel gebeuren, maar misschien was dit ook al het geval in de oorspronkelijke roman.




Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.