stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Wat hebben deze albums gemeen, behalve dat ze beide nogal belegen zijn (ik kwam ze tegen in de tweedehandsbakken)? 1. Beide reeksen zijn niet verder gekomen dan deel 1 (in ieder geval in het Nederlands). 2. Denis Bodart is de tekenaar en het waren zijn tekeningen die mijn aandacht trokken.
Detective Dombret, deel 1.
We zien hier realistische tekeningen, waarbij de kunstenaar zich beperkt tot wat echt belangrijk is. De personages hebben iets karikaturaals: de tekenaar wil in de eerste plaats typeren, zonder daarbij te overdrijven. Ondanks het gebruik van plakken en stippen, zijn de lijnen en vooral de krassen het meest opvallend. De tekeningen doen hier en daar aan etsen denken, ze zijn niet echt mooi maar bovenal persoonlijk. Het verbaast me telkens weer, dat alleen de weergave van de essentie tot zo verschillende resultaten kan leiden. Hugo Pratt en Hans Kresse (naarmate hij ouder werd) deden hetzelfde, maar ... hoe anders. Op de achterzijde van het album staat vermeld dat Denis Bodart nooit enige tekenopleiding heeft genoten. In de 'comiclopedia' van lambiek.net lees ik echter dat Bodart studeerde bij St. Luc te Brussel. Wat is er nu waar?
Het verhaal is minder apart dan de tekeningen, maar is toch zeker geen doorsnee. Het is vooral de sfeer die het doet. Een artistiek, enigszins decadent milieu waarin de waanzin toeslaat. De moorden die hieruit voortkomen moeten door Dombret worden opgelost.
Een strip die ver uitsteekt boven de middelmaat.
De mutanten, deel 1.
Ook hier laat Bodart zien dat hij uitstekend kan tekenen, maar de stijl mist het persoonlijke dat we bij 'Dombret' zagen. Het karikaturale is verdwenen. Ik vraag me af wat hem tot deze verandering heeft gebracht. Of het aan het onderwerp ligt weet ik niet, maar de tekeningen doen erg denken aan 'Ravian'. Evenwel, ook hier ziet hij kans met een streepje de essentie te raken.
Het sciencefictionverhaal is beslist origineel en niet van humor gespeend, maar te complex om met een album te kunnen volstaan. Het voortdurende gerijmel is een beetje irritant, maar er wordt goed verteld, in woord en beeld.
Beide albums hebben geen vervolg gekregen en ik vraag me af waarom. Aan de kwaliteit kan het niet gelegen hebben. Kennelijk was de belangstelling en derhalve de afzet onvoldoende. Blijkbaar vind ik strips de moeite waard die een meerderheid niet waardeert. Ik heb veel eenzame eerste delen in de kast staan.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.