stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Arsène Lupin (Duchateau) 1 De kristallen stop


Arsène Lupin is een meesterdief. De eerste Arsène Lupin verhalen zijn gepubliceerd in 1905 als feuilleton in het Franse tijdschrift ‚Je sais tout’. De schrijver die Lupin bedacht is Maurice Leblanc. Oorspronkelijk heette de meesterdief Arsène Lopin, maar een politicus met dezelfde naam protesteerde hiertegen en werd Lopin Lupin. Omdat Lupin een gentleman is die nooit mensen dood is hij al snel bij het grote publiek populair. Het personage Arsène Lupin is mogelijk gebaseerd op de Franse anarchist Marius Jacob, wiens rechtszaak in 1905 de krantenkoppen haalde.

In 1989 verschijnt de eerste Lupin strip: ‚De kristallen stop’ in de serie ‚Collectie detective comics’. Lupin en twee van zijn medeplichtigen besluiten in een groot huis in de nabijheid van Parijs te gaan inbreken. Het huis zou verlaten zijn. Wanneer ze in het huis zijn betrapt een bediende hen. Één van Lupins kompanen vermoord hem. Voor ze weg kunnen komen staat de politie al op de stoep. De bediende heeft voordat hij Lupin en zijn mannen betrapte de politie gebeld. Lupin moet snel handelen. Hij doet net of hij de andere twee heeft betrapt en beloofd de anderen uit de gevangenis te halen zodra hij vrij is. Voordat de politie ze arresteert drukt één van de twee inbrekers Lupin een kristallen stop in handen. Als Lupin thuis komt vraagt hij zich af waarom hij die stop in handen heeft gedrukt gekregen. Het heeft namelijk geen enkele waarde. Wanneer de stop gestolen wordt wordt hij nieuwsgierig en komt er achter dat er een belangrijke lijst van namen in verborgen zit. Deze lijst kan één van zijn kompanen vrij pleiten. Dan volgt er een zoektocht naar de stop, maar Lupin is niet de enige die in de stop met de lijst is geïnteresseerd. Dat maakt het er niet makkelijker op.

Het verhaal is bewerkt door André Duchâteau en de tekeningen zijn van Jacques Géron. Duchâteau weet het verhaal goed om te zetten naar stripvorm. Het verhaal blijft spannend tot het eind. Grappig wel is dat Lupin gaat inbreken in driedelig pak met cape en hoge hoed. Dat kan alleen een schrijver uit begin vorige eeuw bedenken. De held moet tenminste ten alle tijden een gentlemen zijn. Géron levert puik tekenwerk af en de inkleuring is degelijk.

Het is een leuke strip en ik ga zeker uitkijken naar de andere Lupin delen.

Arsène Lupin op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.