stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De stroman 1 De stroman


Etienne Davodeau is 1 van die Franse auteurs waarvan het werk maar in mondjesmaat naar het Nederlands vertaald geraakt. Dit jaar was er het veelgeprezen De onwetenden. Zijn vorige vertaalde werk, De val, was in Dupuis' Vrije Vlucht reeks verschenen en kon daardoor bogen op een verdiende aandacht.

Maar of stripminnend Vlaanderen en Nederland verder nog iets van hem in zijn boekenkast heeft? Waarschijnlijk niet erg veel, en dat is zonde. Bijna 25 jaar geleden verschenen 3 albums in de collectie Pilote van zijn hand, De vrienden van Saltiel.

Het enige ander vertaalde werk van hem is De stroman uit 1996.

In dit verhaal trekken een oude man, Abel, en Vincent er samen op uit als gedwongen compagnons de route. Beiden hebben hun redenen om onderweg te zijn. Ze ontmoeten liftster Rose en daarmee zijn de 3 protagonisten bekend.

Het mooi uitgesponnen (en ook wel spannend) verhaal laat ons kennis maken met levens die niet zijn wat ze lijken, en niet zijn wat ze hadden kunnen zijn. Vriendschappen worden verraden, familiebanden ontdekt en ontkend. Uiteindelijk moet er gekozen worden op welke manier er verder geleefd wordt.

Sommige scenes zijn heel erg traag in scene gebracht. Op een gegeven moment staat Vincent naast de auto en moet hij er in geraken. Een hele pagina gebruikt Davodeau om hem met de hulp van Rose in de auto te krijgen. Op die manier kruipt de verbouwereerdheid van Vincent ook bij ons onderhuids.Opvallend is hoe Davodeau, zelf toch eerder uit het noorden van Frankrijk (geboren in Anjou in de Loire, studerend in Rennes) er net zoals in De val in slaagt de hitte en het licht van het zuiden te vatten in zijn tekeningen en kleurenpallet.

Een ode aan het leven. Ook al blijft het einde open.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.