stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Airborne 44 6 Winter onder de wapens


http://i.imgur.com/AbJLrDw.jpg

Oorlog is een verschrikkelijk iets. Er zijn nooit winnaars, steeds zijn er aan beide zijden lijsten vol namen van diegenen die het niet overleefden. Slachtoffers gevallen niet alleen onder de militairen maar ook onder de burgerbevolking. Iets wat Tessa een Amerikaanse pilote die crashte met haar vliegtuig in vijandelijk gebied in de omgeving van Bastogne in december 1944 aan de lijve ondervind. Op de vlucht voor de Duitsers die haar opsporen beland ze bij een oude man en diens kleinzoon. Tijd om hier tot rust te komen is er echter niet. De haar achtervolgende Duitsers ontdekken al snel haar spoor en als deze opduiken slaat ons drietal uit angst voor represailles op de vlucht. Het wordt een barre tocht doorheen een besneeuwd landschap waarover een ijzig koude wind waait. Een koude die ook haar pas gedropte vrienden Seb en Tom die ingedeeld worden bij een sectie die informatie verzameld over vijandelijke activiteiten aan de lijve ondervinden. Niet alleen de kou speelt hen parten, maar ook het Duitse leger, Een leger dat aan de rand van de afgrond staat. Toch wil dit gedesillusioneerde Duitse leger een laatste confrontatie ondernemen die het Amerikaanse leger zal terugdringen waardoor voor de Duitsers een keerpunt in de oorlog komt. Geen enkel normaal denkend mens zou zulke zelfmoordpoging ondernemen alleen een aantal brutale en arrogante SS-officieren die nog geloven in de eindoverwinning jutten de soldaten op. Sebs broer Stefan die meevecht in het Duitse leger is het niet eens met hun visie en wordt uit zijn functie ontheven.

http://i.imgur.com/l8ntbcE.jpg

Tekenaar en scenarist Jarbinet weet op overtuigende wijze de slag om Bastogne in beeld te brengen. Hij toont ons een oorlog die zich afspeelt op de grond en in de lucht. Hij brengt niet alleen de ontluisterende toestanden in beeld waarin beide legers moeten opereren maar bied tevens ons tevens een inkijk op het dagelijkse leven van de burgerbevolking. Een bevolking die ontberingen ondergaat door de extreme koude, het gebrek aan voedsel en die meer dan eens opgejaagd wordt door het terugtrekkende Duitse leger. Als kers op de taart voegt Jarbinet er een aantal vrienden aan toe die elkaar steunen door dik en dun. Zij beleven de meest waanzinnige avonturen en zetten voor elkaar hun leven op het spel. Tevens bied Jarbinet ons een familiedrama aan. Seb en Stefan twee broers met Duitse roots die samen in Amerika opgroeiden maar door omstandigheden ieder vechten aan een andere zijde. Hij weet dit alles treffend te brengen tegen de achtergrond van een internationaal conflict. Waarin niet de legers centraal staan maar de mens met zijn angst en verlangen naar een betere toekomst. Een must have voor iedere stripliefhebber en verzamelaar. WG.

http://i.imgur.com/QEArpZo.jpgDit is een recensie van een gebruiker.