stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Eefje Wentelteefje 5 Wij willen Eefje Wentelteefje


Jeroen de Leijer, de tekenaar en scenarist van Eefje Wentelteefje, is niet aan zijn debuut toe. Sinds jaar en dag tekent hij voor Zone 5300 het wedervaren van Eefje. Dit tot grote pret van velen onder ons. Naast haar verschijning in dit blad was ze ook te zien in het VPRO-programma Villa Achterwerk en in de krant AD. Een achtjarige die al 25 jaar vecht voor haar bestaan, er zijn er voor minder die gevuilbekt door het leven stappen.

Zone 5300 is een tijdschrift dat je in de "beter gesorteerde stripwinkel" kan terugvinden aan de schappelijke prijs van €7,95 per deel. Abonnementen kan ook en online aanschaffen is ook een mogelijkheid. De charme van Zone 5300? Alles kan, alles mag, niets moet. Dit is een onafhankelijke blad dat zowel voor de traditionele verhalen gaat, weliswaar in mindere mate, en ook volledig openstaat voor experimentele strips. Ere wie ere toekomt.

Eefje Wentelteefje of Agaath Scherpenzeel, zoals ze zich ook wel al eens durft te noemen, is een nogal slonzig persoontje met steeds hetzelfde rode kleedje aan, de rode strik in haar toch wel plat naar achter getrokken haar, blos op de wangen en witte kousjes in zwarte schoenen.

Men moet echter wel open staan voor dit soort humor. Wie problemen heeft met de humor en tekenstijl van Kamagurka of Gummbah zullen ook met Jeroen de Leijer problemen hebben. Niet met de persoon zelf, weliswaar, wel met zijn creaties. De humor is vaak krachtig, kort door de bocht maar steeds absurd. Het eerste verhaal, "Eefje & de tandenfee", start als een mooi sprookje van een kind dat zijn tandje heeft ingeslikt en schrik heeft dat de tandenfee niet zou langskomen voor de alom bekende cent.
Maar hier stopt het dan ook. De rest is 100% Eefje zoals Jeroen het voor ogen heeft.

Zelf ben ik niet zo een grote fan. Noch tekeningen noch scenario spreken me echt aan en het absurde heeft een déjâ-vu gevoel. Maar ja, opgegroeid met, naast de weekbladen Kuifje en Robbedoes, "Den Humo" laat natuurlijk zijn sporen na.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.