Recensie

De complete Tanguy en Laverdure 6 Trammelant in de woestijn


Grootmeester Jijé mag zich niet beklagen over gebrek aan interesse in 2016. Er verscheen immers in niet minder dan 3 integrales werk van hem: Jerry Spring 1, Roodbaard 8 en bij Tanguy en Laverdure zelfs 2 delen, namelijkl 5 en 6.

Het deel 6 van de integrale uitgave van deze pilotenstrip bevat het woestijntweeluik Luitenant Boemboem en Strijd in de woestijn.

Wanneer er jonge piloten naar Dijon komen kan Laverdure het niet laten hen poets om poets te bakken. Vooral een opdondertje van Arabische origine moet het hierbij ontgelden. Maar plots blijkt dat deze wel meer in zijn mars heeft en Tanguy en Laverdure moeten hem vergezellen naar het Arabische schiereiland waar ze terecht zullen komen in een strijd om de macht. Hierbij speelt een oliebedrijf een perfide rol.

Charlier wist als geen ander hoe hij een dergelijk spannend verhaal moest vertellen. Er zijn voldoende plotwendingen om zijn publiek gekluisterd te houden en alles blijft geloofwaardig. Af en toe wordt ook de nodige humor gebruikt, vooral in het begin van het verhaal. Een figuur als Laverdure leent er zich ook toe om grappen uit te halen die zich dan al te vaak tegen hem keren. Een vergelijkbare rol krijgt Sonny Tuckson toebedeeld in die andere pilotenstrip van Charlier, Buck Danny.

De tekeningen zijn van Jijé. Zijn meesterschap staat voor mij buiten kijf. Vooral in het gebruik van schaduwen kent hij zijn gelijke niet, zeker niet in die tijd.

Dit komt nog meer tot uiting in de 3 korte verhalen die in zwart-wit werden opgenomen in deze bundel. Het zijn de verhalen die gemaakt werden voor Super Pocket Pilote en in het Nederlands verschenen in Pepparade. Van dergelijke verhalen zijn er, voor zover mij bekend, 9 verschenen en zij werden netjes per 3 opgedeeld in de integrales deel 4 tot en met 6.

Deze korte verhalen tellen elk 16 pagina's en laten dan ook niet toe om de figuren uit te diepen. Het zijn avonturen die aan een hoge snelheid worden beleefd. Kort maar krachtig.

Zijn deze verhalen, een kleine 50 jaar na verschijnen, gedateerd? Natuurlijk is er sindsdien veel veranderd. Op zowat alle vlakken: de manier van verhalen opbouwen, bladspiegels, lijnvoering, inkleuring, noem maar op. Ook het wat stereotiepe beeld van goeden en slechten (in pilotenstrips uit de westerse wereld vliegen deze laatsten nogal vaak in een Mig) is zeker niet meer van deze tijd. Maar als avonturenstrip is dit nog meer dan leesbaar!

Het dossier is met pakweg 40 pagina's uitgebreid. Hier zitten een aantal leuke extraatjes in, zoals de enkel in het Frans verschenen aankondigingspagina's van de beide lange verhalen.

Een groot gedeelte van het dossier gaat evenwel over het televisiefeuilleton dat van de stripreeks werd gemaakt. Dit is ongetwijfeld interessant voor wie de reeks ooit zag, maar dat zullen er in ons taalgebied niet zo erg velen geweest zijn. Je krijgt er wel meer inzicht door over hoe iemand als Charlier van meerdere markten thuis was.

Het interview met Jijés zoon Benoît is dan weer wel om van te smullen. We leren er de persoon Joseph Gillain uit kennen als iemand die allesbehalve als stereotiep was. Hij probeerde, veranderde, was gul en deelde zijn kennis. Een kunstenaarsziel in de goede zin van het woord.

Deze integrale van Tanguy en Laverdure blijft een aanrader!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.