stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Ambulance 13 5 De ijzerveren
6 Oorlogsgezicht


Wereldoorlog I was een verschrikking voor de gewone soldaat in de loopgraven, daar zijn we ons anno 2017 vast wel van bewust. Ook in de wereld van de strips worden sinds jaar en dag topwerken gemaakt die deze verschrikking tot onderwerp hebben. Jacques Tardi om maar iemand te noemen, of Pat Mills & Joe Colquhoun hebben de verdienste om voor een soort van stripverslaggeving gezorgd te hebben.

De gruwel tot uiting laten komen in een verhalencyclus is een andere benadering. Zoiets werd al gedaan in Moeder oorlog of Folies Bergère. Ook Ambulance 13 bewandelt dit pad.

Want waar worden de gruwelen geconcentreerd zichtbaar? Dat is oa in de eerste hulp post waar de slachtoffers worden opgevangen.

In de derde cyclus van deze reeks, die net als de beide eerste uit 2 albums bestaat, wordt Bouteloup overgeplaatst naar een uithoek in de Vogezen om de pas gearriveerde Amerikanen bij te staan en op te leiden. Hier blijkt de discrimantie van Indianen zijn gevoel van rechtschapenheid weer te tarten, zeker wanneer er dan ook nog eens andere belangen gediend worden dan puur militaire.


http://blog-picard.fr/bulles-picardes/files/2015/01/Ambulance-13_5_planche.jpg
Dat ook helden niet altijd gespaard blijven zorgt ervoor dat we in het 6e album inzage krijgen in de tragiek van de vele verminkten en hoe de plastische chirurgie van vandaag haar oorsprong vond in die gruwel.

Toch een merkwaardig gegeven hoe een maatschappij enerzijds haar zonen massaal opoffert in de loopgraven met vaak zinloze aanvalsgolven, terwijl er anderzijds gezocht wordt naar middelen om de verminkten een poging tot herstel te bezorgen. Dweilen met de kraan open...

Doorheen de hele reeks wordt Ambulance 13 gedragen door het contrast tussen wat de gewone man moet ondergaan en hoe zijn meerderen hierover beslissen zonder enige waarde te hechten aan een mensenleven. Persoonlijke afrekeningen, verborgen agenda's, het zit er allemaal in. Het scenario van Patrice Ordas is sterk en raakt waar het ons moet raken, zonder vals sentiment. Natuurlijk worden de hoogstaande morele kwaliteiten van protagonisten afgeschilderd tegen de wat mindere van anderen, maar dat mag.

http://sdimag.fr/Img_PAO/Matos_BD/Ambulance13_T6_pl3.jpg

Het tekenwerk van Alain Mounier is verzorgd. Zonder iets te willen camoufleren wordt het toch nergens shockerend. Er wordt niet gezocht naar spektakel, dat is sowieso al wel aanwezig door het gekozen onderwerp. De sfeer wordt veelal juist getroffen.

Ambulance 13 is nog steeds een topreeks over WO1!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.