stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Afscheid van een muze 1 Afscheid van een muze


Met deze graphic novel schrijft Pierre Aspeslag/Pieter Aspe het overlijden van zijn geminde van zich af. Na de dood van 'zijn' Bernadette begon er een ware lijdensweg. Hij is door een immens diep dal gegaan maar met de steun van zijn hartsvriend en tekenaar Marec komen ze op het idee om alles op papier te zetten, zowel in tekst als tekeningen. 'Afscheid van een muze' is een soort ode geworden aan een vrouw die hij met hart en ziel aanbad, een vrouw die hem zichzelf liet zijn, zich kon wegcijferen voor de schrijver maar toch met volle teugen genoot van de man als de tijd het toeliet. Toch was hun relatie kort, ze hebben elkaar ontmoet in 2002. In die luttele jaren die ze elkaar gekend hebben was de relatie zeer heftig en genoten ze op elk moment van elkaar. En zo werd ze zijn muze tot ze longkanker kreeg en langzaam wegkwijnde.
http://www.hbl.be/img/covers/9789461316950_1.jpg
Aspe vertelt zijn kant van het verhaal op een manier die hij het beste kent, namelijk het woord, een tekst, zwart/wit op papier, zonder franjes en recht voor de vuist. Op dezelfde manier doet Marec dit met het vrouwelijk personage maar dan in tekst en tekening. Marec tekent niet in zijn gebruikelijke cartoonstijl. Je voelt dat hij respect heeft voor zijn figuren, de mensen kent en meer dan enkel vrienden zijn. "Poëtisch" zegt hij in een interview. Een woord dat alles omvat, een muze waardig. De afspraak tussen Marec en Aspe was dat het project op elk moment kon stopgezet worden. Begrijpelijk want dergelijke ervaring kan wonden nog verder openen. Niet zo bij Pieter Aspe die het hele project meer als een helende zaak, een pleister op een wonde zag.
https://nbocdn.akamaized.net/Assets/Images_Upload/2017/09/30/0675aeae-9f9e-11e7-8a4b-83bbb7e0f644_web_scale_0.0628592_0.0628592__.jpg?maxheight=465&maxwidth=700
Afscheid van een muze is een vrolijk boek over twee mensen die dol zijn op elkaar en geen gekke situatie uit de weg gaan. Meer dan honderd pagina's mogen we genieten van deze ongewone romance en krijgen we een ongecensureerde inkijk in het leven van Pieter en Bernadette. Deze combinatie boek/strip is reeds meerder malen uitgeprobeerd maar in 'afscheid van een muze' vormt dit een mooi, elkaar aanvullend geheel.

Conclusie: een vrolijke, diepmenselijke graphic novel afgesloten met een traan. Sprookjes zijn niet oneindig.

Interview met beide auteurs: Van Gils & Gasten
http://www.wpg.be/wp-content/uploads/2017/09/Bea013-231x300.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.