stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Hemel in strijd 4 Operatie Torch


November 1942. Om te vermijden dat de Nazi's al hun krachten kunnen inzetten in Oost-Europa beslissen Engelsen en Amerikanen in Noord-Afrika te gaan samenwerken. Dat resulteert in de invasie van Marokko en Algerije, wat de codenaam Operatie Torch meekreeg.

Dat gedeelte van de Maghreb stond onder controle van Vichy-Frankrijk en was een bondgenoot van de Duitsers. De Amerikanen zijn oppermachtig en de Fransen keren hun kar. In dit geval zijn het eerder vliegtuigen. Piloten die eerst de US boys bestreden gaan na de capitulatie voor het andere kamp vliegen. Ze zijn er dan nog over verbaasd dat ze minder vitale opdrachten krijgen en niet over toptoestellen kunnen beschikken.

Dat werkt zo frustrerend dat sommigen overwegen om voor de Russen te gaan vechten. Tot Generaal de Gaulle de Fransen herenigt. Piloten die voor het vrije Frankrijk vochten vormen 1 eenheid met hun vroegere tegenstanders van het Vichy-regime.

Dit verhaal van steeds wisselende engagementen en opportunisme wordt vrij vlak verteld. De keuzes zouden moeten beklijven maar doen dat niet. Gedurende 30 pagina's wordt Operatie Torch uitgebeeld maar de oorlog krijgt een jongensachtig, speels karakter. Zelfs waar het de bedoeling is om de gruwelen te tonen slagen de auteurs daar niet echt in. Dood en vernieling in beperkte mate, zonder enige vorm van ontreddering, angst of pijn. On s'est habitué, qoui?

Het laatste deel van het album wordt dan weer te weinig uitgewerkt om ons, 75 jaar later, het juiste begrip te kunnen bijbrengen. Een beetje inzage over het staatsmanschap van Le Grand Charles wordt ons gelukkig wel gegund. Die ene pagina is inhoudelijk dan ook de sterkste.

Al bij al wordt het verhaal te anekdotisch en verbrokkeld gebracht.

Grafisch oogt het allemaal wat afstandelijk waardoor je als lezer niet betrokken raakt. Figuren zijn statisch. De vliegscenes zijn dan wel weer overvloedig aanwezig en gevarieerd.

Deze reeks bestaat uit 4 delen, die allemaal op zeer korte tijd in vertaling werden uitgebracht. Dat is een pluim die Uitgeverij Silvester alvast op zijn hoed mag steken!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.