Recensie

De belofte van Schildpadeiland 1 Vuile spelletjes


Voor alle duidelijkheid, dit verhaal staat los van het album ‘Strijd om Schildpadeiland’ uit de reeks ‘Roodbaard’. In tegenstelling tot Roodbaard zijn het hier 3 dames Quitt(erie), Apolline en Louise die de hoofdrol opeisen. Door hun achtergrond zijn het echter dames met een plan. In 1642 maken ze deel uit van een groep vrouwen die overgeplaatst worden van Frankrijk naar Schildpadeiland. Daar heeft gouverneur Levasseur van het eiland net een overwinning behaald op de Engelsen waardoor het eiland terug in Franse handen is. De vrouwen zijn van nut om de vrijbuiters te kalmeren en een permanente bevolking op het eiland te vestigen. De 3 dames vallen tijdens de overtocht tijdens een storm van het schip waarbij ze elkaar beloven dat ze elkaar nooit in de steek zullen laten. Eens ze op het eiland komen, worden de dames gesplitst en komen ze bij 3 verschillende mannen terecht. Dit zorgt voor conflicten tussen de dames onderling waardoor de belofte al snel op de helling komt te staan. Intussen is er ook dreiging van Spaanse vloten die een oog hebben laten vallen op het eiland. Of komt er dreiging van interne Franse kant, of toch nog van de Engelsen die het eiland willen heroveren..?


‘Vuile spelletjes’ is wat het belooft. De 3 vrouwen passen zich aan bij de mannen, maar in hun achterhoofd blijven ze werken aan een plan om te kunnen ontsnappen van het eiland. Vooral voor Quitt is dit belangrijk, gezien haar zoontje en moeder in Frankrijk achtergebleven zijn. Zij heeft dan weer het geluk de vrouw te worden van de gouverneur, waardoor ze van zijn invloed kan profiteren. Louise is dan weer een vrouw met ballen en laat van zich horen, wat dikwijls tot grappige situaties leidt. Zij raakt dan weer verliefd op haar nieuwe man. Tenslotte vecht Apolline tegen de dood op het eiland nadat ze koorts maakt na een aanvaring op het schip. Uiteindelijk weet ze zich te redden door de hulp van een indiaan en wordt ze een echte scherpschutter. Een ideaal samenspel van omstandigheden dus om hun plan verder uit te werken…


Stripscenarist Piatzszek Stéphane (De eenhoornridder, Een familie in oorlog,…) weet ons te boeien met een scenario dat goed in elkaar zit en en legt een mooie basis voor een verder vervolg. Ook de tekeningen door Tieko (Hindenburg, Tomoe,…) weten te bekoren. Alles is mooi uitgewerkt zonder te veel details waardoor de focus eerder op de personages en het verhaal komt te liggen.
Zal het Quitt, Apolline en Louise lukken om Frankrijk terug te bereiken of wacht hen een ander lot? We zijn benieuwd naar meer!
4/5Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.