Recensie

Walking Dead (Silvester) 1 Vergane dagen
2 Ver van huis


Onder de laag geweld zit een geweldige serie!

Gisteren (recensie geschreven op 17 oktober 2010) ontdekte ik de twee eerste delen van Walking Dead en ik heb ze allebei in een ruk uitgelezen. En ze voldoen inderdaad aan de hooggespannen verwachtingen die ik al had.

Natuurlijk moet je een beetje zombie-liefhebber zijn om dit te appreciëren, maar dit is veel meer dan horror. Het begint nog als een een zoveelste versie van Night of the Living Dead, maar gaandeweg gaat het minder over de zombies, maar veel meer over de survivors. En zoals het ons in Lord of the Flies al eens werd verteld, het zijn niet de omstandigheden die het grootste gevaar opleveren, maar wel de medemensen die onder deze extreme omstandigheden hun sociale ethiek overboord smijten.

Het deed me denken aan een horror-film van een paar jaar geleden: The Mist.
Het verhaal van een groep mensen die vastzitten in een supermarkt en niet meer naar buiten durven gaan omdat er 'iets' in de mist is. Maar uiteindelijk blijken ze gevaarlijker voor elkaar te zijn, dan wat er buiten wacht. Toen ik iets ging opzoeken over de makers van Walking Dead op het internet, kwam ik te weten dat ze er een televisieserie van gaan maken, geregisseerd door Frank Darabont, regisseur van The Shawshank Redemption, The Green Mile en ... The Mist.

Het album blijft ook steeds spannend, omdat eender wie van de hoofdpersonages het volgende slachtoffer kan zijn. Dat betekent niet dat het een pure actiestrip is. Er wordt ook veel aandacht besteed aan hoe mensen lijden onder deze gruwel en het verlies van hun familie en vrienden.

Tony Moore, de tekenaar van deel 1 (de eerste 6 comics) doet het beter dan zijn opvolger, Charlie Adlard, maar ook deze weet voor een treffende sfeer te zorgen. De verhalen zijn zwart-wit maar dat past natuurlijk perfect bij het verhaal. Ik kan me ze ook moeilijk in kleur voorstellen, dat zou het wat te gruwelijk maken, denk ik.
Enkel de kinderen in het verhaal komen soms raar over, ze lijken wel dwergen, kleine mensjes met veel te grote hoofden. Maar ik heb al enkele pagina's gezien van de volgende delen, en ik kan zeggen dat de tekeningen er alleen maar op vooruit gaan.

Een beetje spijtig is wel dat in deze bundeling men de covers niet heeft opgenomen van de aparte comics. Daar zitten namelijk enkele pareltjes tussen. Voor de rest wel weer een zeer mooie uitgave van Silvester.
(Covers kan je hier terugvinden)

Echt benieuwd wat deze serie ons nog gaat brengen. Robert Kirkman is in ieder geval een fantastisch schrijver die uitstekend menselijke relaties weet te beschrijven.

Lezen dus!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.