8.12/10 #149
1055 stemmen
Enkel strips met minimaal 10 stemmen worden meegerekend voor de score van de reeks

Weetjes en fouten

In 1974 maakt Henk Kuipers (Haarlem, 1946) een korte strip voor het dan immens populaire stripblad Pep. Mannen spelen in de strip de hoofdrol, maar ergens in een hoekje van de eerste pagina staat een bijzondere scriptgirl afgebeeld; een meisje dat erop toeziet dat het filmscript nauwkeurig wordt gevolgd. De redactie van Pep is enthousiast en Kuijpers wordt aangenomen om korte verhalen en illustraties te maken. Franka krijgt in Pep's opvolger Weekblad Eppo de hoofdrol en groeit uit tot de eerste onafhankelijke vrouwelijke stripheld van Nederlandse bodem.
Binnenkort wordt Franka dus 50 jaar! Ter ere van dit jubileum zet Storyworld, het Groningse museum voor strips, animatie en games, Franka en de auteur in de spotlight. De tentoonstelling loopt tot en met 30 juni 2024. Het avontuur begon in november 1974 met deze aankondiging in Pep.

Bronnen:

Strip(s): 1 Het misdaadmuseum
Afbeelding weetje
Geplaatst door Striphens op 03/03/2024
De Franse versies van de twee delen "De tanden van de draak" vormen samen een geheel.

Strip(s): 7 De tanden van de draak 8 De ondergang van de donderdraak
Afbeelding weetje
Geplaatst door Striphens op 21/12/2022
Franka is al snel bijzonder populair in Nederland en België en in 1985 wordt er zelfs een fanclub voor haar opgericht. Een hoogtepunt in die jaren is het moment dat Franka wordt gepubliceerd in het Vlaamse tijdschrift Robbedoes. Voor Kuijpers die in zijn jeugd dweepte met het blad gaat hier mee een droomwens in vervulling. In het album Circus Santekraam is dit heugelijk feit vereeuwigd. In het album werkt Franka tijdelijk in het circus en is gekleed in het uniform van een piccolo, niet toevallig de kleding van het stripfiguurtje Robbedoes.

bron: Henk Kuijpers op Wikipedia

Strip(s): 5 Circus Santekraam
Afbeelding weetje
Geplaatst door Striphens op 11/06/2020
Op de cover heeft de gemaskerde een linkerbeen dat wel een meter langer lijkt dan z'n rechter. Volgens mij een tekenfoutje. Het plaatje is op latere herdrukken ook niet meer gebruikt.

Strip(s): 12 De blauwe Venus
Afbeelding weetje
Geplaatst door Striphens op 11/06/2020
Uit de Eppovoorpublicatie: p18 (plus of min enige): vanuit Californië naar de Canarische Eilanden is naar het oosten. Toch gaat de route naar het westen. Ofwel ze gaan via Azië (wat me onlogisch lijkt, ik zou verwachten dat zo'n gevoelige vlucht via de VS en de Atlantische Oceaan gaat), ofwel het is een fout.

Strip(s): 24 Operatie roofmoord
Afbeelding weetje
Geplaatst door inventio op 17/08/2019
De plaat Happy End van de serie dámi van het Misdaadmuseum heeft een klein foutje. Kijk maar eens naar Franka's voeten, is dat niet twee keer een linkervoet?

Strip(s): 1 Het misdaadmuseum
Afbeelding weetje
Geplaatst door sripfanaat op 19/11/2012
Het geheim van de spiegel In Les dents du Dragon, deel 1 (cover), kijkt Franka in een spiegel. Aan haar arm draagt ze een armband, die echter in de spiegel is verdwenen?

Strip(s): 7 De tanden van de draak
Afbeelding weetje
Geplaatst door sripfanaat op 09/11/2012
Op de allerlaatste pagina van de wraak van het vrachtschip staat Franka in een cafe, in een hoekje van de bar zit een bekende schrijver: Simon Carmiggelt (1913-1987).

Strip(s): 4 Het geheim van het spookschip Deel 2: De wraak van het vrachtschip
Afbeelding weetje
Geplaatst door sripfanaat op 09/11/2012
In 1996 vierde Henk zijn 50e verjaardag (december 1946 geboren). In de ogen van de roerganger rijdt Franka vanaf bladzijde 10 in een rode jaguar met als kenteken: 46-96-HK. Grappige manier om te laten zien dat je 50 bent geworden.

Strip(s): 15 De ogen van de roerganger
Afbeelding weetje
Geplaatst door sripfanaat op 09/11/2012
Verkeerde schoen In de eerste druk van de vlucht van de Atlantis komt Franka voor een hek te staan wat onder stroom staat en scherp is, ze gebruikt haar linkerschoen als handschoen. Bij de deur aangekomen trekt ze echter haar rechter schoen aan, dat is vreemd?

Strip(s): 11 De vlucht van de Atlantis
Afbeelding weetje
Geplaatst door sripfanaat op 08/11/2012
Franka beweegt zich door zowat elk van haar albums op een manier dat nog het best te omschrijven is alsof ze door een wesp in de kont is gestoken. Ofwel doet ze serieus aan fysieke overacting. Enfin, op pagina 46 haalt ze alleszins het onderste uit de kan om een achtervolger van haar kont te schudden. In prentje 4 kan ze via een robotarm op een vrachtwagen Tims rechterarm vastgrijpen. Op prentje 5 slingert ze hem overboord terwijl ze net over een brug over het water rijden. Geen medelijden meer. In prentje 6 reikt de robotarm boven het water: KNIP! En Tims arm gaat er af. Alleen jammer dat het niet Tims gevoelloze robotarm is aan de rechterkant, maar wel Tims échte linkerarm. Althans toch volgens het plaatje. In de rest van het album blijkt het alsnog om de rechterarm te gaan. Opgemerkt door Edwin Koster

Strip(s): 12 De blauwe Venus
Afbeelding weetje
Geplaatst door Iyo74 op 03/10/2010
We lezen op pagina 36, prent 4 mee over de schouder van Franka in een of ander mediablad. Daarin staat in het kort de levensloop van Tim Koning. Hoe hij drie jaar geleden het noodlijdende bouwbedrijf Taurus kocht en het omdoopte tot het winstgevende Saurus. Als we doorbladeren naar pagina 39, prent 7, worden we eerst afgeleid door de blote borsten van brunette Franka. We herpakken ons evenwel snel en concentreren ons —na een laatste blik— op het verhaal van Corry, de tante van Tim. Zij vertelt Franka in geuren en kleuren (en zelfs beelden want we zien het allemaal gevisualiseerd) over een paar markante gebeurtenissen uit Tims jeugdjaren. 27 jaar geleden al was Tim in de ban van alles wat mechanische armen had. We zien inderdaad een kind kijken naar een kraan van het bedrijf... SAURUS, het bedrijf dat Tim als volwassen man pas NA het opkopen van Taurus zou stichten. Opgemerkt door Edwin Koster

Strip(s): 12 De blauwe Venus
Afbeelding weetje
Geplaatst door Iyo74 op 03/10/2010
Pientere Franka parkeert ‘s nachts in een bos haar tweedeurswagen om het kasteel in de buurt te komen observeren. Franka rent door het bos, valt bijna met haar snoetje in het water, waardoor ze besluit om terug te keren naar haar wagentje. Maar mysterie, mysterie, de kleine tweedeurs heeft nu plots 4 deuren! Opgemerkt door William Vanderauwera

Strip(s): 2 Het meesterwerk
Afbeelding weetje
Geplaatst door Iyo74 op 15/09/2010
Een weetje of fout toevoegen