stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Verstild leven

Avatar fluiten
7746
Zidrou en Oriol, een duo die al enkele sublieme albums hebben uitgebracht, denk maar aan 'het vel van de beer' en 'Drie vruchten'. Ook deze maal gaan ze niet voor de zekere, commerciële weg door een onderwerp te nemen van een Spaanse schilder waarvan slechts enkele schilderijen overgebleven zijn.

Even het personage plaatsen in zijn tijdsgeest. Vidal Balaguer I Crabonell is geboren in Barcelona op 7 janurai 1873. Zijn overlijden is een totaal mysterie waardoor die datum ook openstaat wegens onbekend. Hij is een modernistische Catalaanse schilder die moderne kunsten heeft gestudeerd in Llotja en Batcelona, dit aan de zijde van enkele tot de verbeelding sprekende kunstenaars zoals Joaquim Mir (op deze persoon komen we later terug) Isidre Nonell, Ricard Canals et Ramôn Pitchot. Hij frequenteerde ook in het artistieke milieu mensen als Ramón Casas en Pablo Picasso en behoorde ook nog tot de artiestengroep 'La Colla del Safrà.

Ook al had hij de kans om zijn werken in Parijs tentoon te stellen, hij verliet nooit Barcelona. Het is door zijn introverte natuur dat hij elke aanbieding van galeristen negeerde terwijl die in hem toch een nieuw artistiek genie zagen. Velen van zijn zielgenoten zagen in hem een veelbelovende modernistische schilder door zijn innoverende werken en het spelen met kleuren. Zijn werkwijze is later door verschillende schilders overgenomen en met succes.
Toch zijn zijn werken relatief onbekend gebleven, vooral door een turbulent leven en zijn mysterieuze einde. Hij verdween zonder een spoor na te laten, iets na de verdwijning van zijn muze en vriendin Mar Monzó Noguera.
Veel van zijn werken waren onvindbaar. Slechts elf van zijn doeken werden teruggevonden in privé collecties. Deze zullen tentoongesteld worden in Parijs én Barcelona in 2017.

Zidrou verteld het verhaal van Vidal op een eigenzinnige wijze. Joaquim Mir is diegene die alles uit de doeken mag doen. Een model dat hij schildert ontdekt een schilderij van Balaguer aan de muur en wil hier graag meer over horen. Gepassioneerd verteld Joaquim met bewondering het leven van Balaguer zoals de levensloop hierboven beschreven.
De tekeningen zijn doorweeft met zijn eigenste schilderijen. Zo vind je op de cover het schilderij van zijn muze, afgewerkt kort voor ze verdween, La mujer del mantón, maar ook nog werken als El canario, La muerta, El árbol de la Ciutadella, ... Alles krijgt een snuifje mystiek die een verklaring wil bezorgen voor de verdwijning van Vidal en zijn muze.

Verstild leven is een een schilderij ansich. Het is Oriol gelukt om de originelen tot leven te brengen, een copy/paste van het origineel maar dan met een magisch toetsenbord. Oriol, de Balaguer van de 21ste eeuw!!!

Hier kan je een preview vinden, weliswaar in het Frans. Maar beelden zeggen vaak meer dan tekst.
Geplaatst op 01/05/2017 Citeren
Avatar
fluiten
Geplaatst op 01/05/2017
Avatar Fumetti
3576
Heeft er iemand een idee of dat glasraam dat in de middelste afbeelding in deze recensie gebruikt is naar een echt voorbeeld is getekend? En zo ja, waar kan je hierover een referentie vinden? Of het huis, indien het nog bestaat. Nog liever zou ik de naam van de glaskunstenaar te weten koomen!
Geplaatst op 25/07/2018 Citeren
Avatar
Fumetti
Geplaatst op 25/07/2018